Čiste od toksina, daju energiju...: Moć zelenih sokova na putu do zdravlja

Zašto da volimo zeleno? Zbog sunca i hlorofila! Hlorofil pomaže da biljke fotosintezom proizvedu ugljikohidrate i kisik - dva neophodna sastojka za život.

Zato, da biste dobili najviše koristi, zelenu hranu konzumirajte sirovu, u salatama ili sokovima. Izaberite između kašastih i cijeđenih zelenih sokova.

Kašasti sokovi su miksani u blenderu, a baza može biti voda, biljno mlijeko, cijeđeni sok narandže ili jabuke. Dobro je imati što jači blender da bi se vlakna iz voća i povrća razbila u što sitnije komadiće i lakše prošla kroz probavni sistem. Zeleni kašasti sok je gorak upravo zbog vlakana i zato mu dodajte bananu ili hurme (bez koštica, naravno).

Cijeđeni sok se dobija u sokovniku, odstranjivanjem vlakana. Najbolje je koristiti postupak hladnog prešanja – takav sok sadrži više vitamina, minerala i enzima, jer je manje zagrijavanje i oksidacija postupkom cijeđenja.

Zeleni sokovi pomažu tijelu da povrati prirodnu ravnotežu:

- Alkaliziraju tijelo,

- Daju energiju,

- Čiste od toksina i teških metala,

- Smanjuju apetit,

- Sprečavaju oštećenja DNK,

- Smanjuju upale,

- Liječe anemiju.

Sok se pije polako, u želucu se ne zadržava i već je nakon 15 minuta dostupan stanicama u tijelu. Poslije cijeđenog soka mogli biste dobiti iznenadan osjećaj gladi i ako se ne možete istrenirati da nemate potrebu jesti, onda je za vas, za početak, bolji izbor kašasti sok. Kašasti sok sadrži celulozu iz voća i povrća koja pomaže probavu i daje osjećaj sitosti. Da ne biste osjetili težinu poslije kašastog soka, pijte sporo i manje od 500 ml u jednoj porciji. Ako vam i dalje proizvode nelagodu, ipak se okrenite cijeđenim sokovima.

Nekoliko savjeta za pripremu zelenih sokova:

- Neka bude porodična aktivnost ili pronađite društvo da biste pružili podršku jedni drugima i ostali dosljedni,

- Ako ne možete napraviti svaki put svjež sok, nemojte praviti veću količinu no što možete popiti u jednom danu,

- Eksperimentirajte sa kombinacijama okusa, ali nemojte stavljati previše različitih artikala u jedan sok,

- Voće i povrće ogulite ako nisu iz organskog uzgoja, citruse uvijek ogulite, a sve režite na manje komadiće da olakšate posao blenderu ili sokovniku,

- Najbolji dodatak sokovima je bobičasto voće zbog velike količine antioksidansa,

- Dodajte avokado da smoothie bude kremast, bananu da bude slađi i kremastiji, a jabuku i limun u cijeđeni sok da manje osjetite klorofil.

Kako da napravite zeleni sok koji će djeca obožavati? Uključite ih u pripremu! Neka vas prate u kupovini, tražite da vam pomognu izabrati te oprati voće i povrće. Pokažite im pripremu i zajedno pijte sok.

Jednostavan zeleni kašasti sok:

- 1 čaša ml biljnog mlijeka

- 1 čaša listova svježeg špinata ili blitve

- 1-2 kivija

- 1 banana

- po želji dodajte kašiku chia sjemenki, lana...

Jednostavan zeleni cijeđeni sok:

- 1 zelena jabuka

- 3 stabljike celera

- komad ananasa

- po želji, malo korijena đumbira

 

Izvor i foto: CdM

Tekst objavila: Jasminka Mulić