Nakit koji će obojiti proljeće

Svaka žena zna da izgled nije potpun bez sjajnog nakita. Od velikih visećih naušnica koje odišu baroknom dramom do upečatljivih lanaca koji izražavaju stav, nakit obogaćuje viziju dizajnera i priču koju pokušavaju ispričati. A za sezonu proljeće 2021. godine izdvojilo se pet trendova nakita koji ćemo rado nositi...

Torbe-nakit

U proljeće 2018. Simon Port Žakimis predstavio je svoj potpis Le Chiquito, torbu toliko malu da je u nju mogao stati samo karmin, lična karta i kreditna kartica. Tokom sljedećih sezona francuski dizajner nastavio je smanjivati veličinu, čineći je manje funkcionalnom i više ukrasom, nakitom. Ovo smanjenje je kulminiralo kreiranjem Le Chiquita kao zlatnih naušnica i ogrlica u Jacquemusovoj sanjarskoj prezentaciji 2021. godine. Nije jedini pretvorio kovčege u nakit. "Chanel" je takođe predstavio privjeske i ogrlice u obliku ikonične prošivene torbe, dok je "Louis Vuitton" pretvorio svoje kovčege s monogramima i kožne torbe u privlačne manžete i ogrlice.

Neobrađeni metali

Metali ne moraju uvijek imati gladak završetak da bi skrenuli pažnju. Zaista, neobrađeni komadi zlata, srebra i mesinga mogu dodati malo stila jednostavnim siluetama, a povezanost apstraktnijim. Riječ je o tehnici koja se koristila vijekovima i usmjerila pažnju na brojne kolekcije tokom sezone proljeće 2021. godine. "Acne studios" izložili su velike bakarne naušnice i ogrlice u organskim oblicima, izgledajući kao da su sada doneseni s mjesta iskopavanja.

Lanci

Sigurno je reći da lanci nisu trend. Pojavili su se u dovoljno kolekcija tokom nekoliko sezona da ih u ovom trenutku možemo nazvati osnovnim dodacima. Međutim, jedina razlika za proljeće 2021. je širina veza. Veliki su, odvažni i izazivaju pažnju.

Nakit za plažu

Za proljećnu sezonu 2021. godine mnoštvo etiketa predstavilo je nakit idealan za odmor na obali. "Christian Dior" predstavio je pletene raznobojne ogrlice i narukvice s biserima i školjkama. "Versace" je prikazao virtuelni Atlantis, u kompletu s neonskim ogrlicama, naušnicama od morskih zvijezda i živahnim narukvicama s vezicama. Moglo bi proći još nekoliko mjeseci dok ne budemo u mogućnosti rezervisati letove bez brige i zabaviti se na suncu, ali u međuvremenu imamo asortiman kuglica kojima ćemo utažiti žeđ za putovanjima.

Viseće naušnice

Od Londona do Pariza, dizajnerske etikete predstavile su razne viseće naušnice. "Saint Laurent" je, na primjer, prikazao naušnice napravljene od smole i metala sa visuljcima u obliku cvijeta. Tu su i ukrašene viseće naušnice od bijelih perli koje podsjećaju na bisere.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila: Jasminka Mulić