Ženstvena i prefinjena Petar Pan kragna

Među mikrotrendovima uočenim tokom posljednjih mjeseci onaj je koji gospodari Instagramom kroz slike djevojaka koje ga nose i sve je samo ne "mikro" - zapravo je suprotno: predimenzionirane kragne Petar Pan jedan su od najvećih trendova za zimu.

Istovremeno razigran i elegantan trend, koji ćete pronaći i pod nazivima "pilgram" i "baby doll", odličan je dodatak zimskim modnim kombinacijama, bilo da birate kombinaciju za odlazak na posao ili razmišljate da obnovite odjevne komade za večernji izlazak.

Možete balansirati svoju poslovnu odjeću i dodati svježinu i razigran izgled svojim omiljenim odijelima zahvaljujući velikim romantičnim kragnama u slojevitim izdanjima preko jakne ili mantila. Takođe, ove sezone kragne se nose i u kombinaciji s omiljenim pletenim komadima, košuljama, bluzama, haljinama, ali i kožnim jaknama, blejzerima, čime ovaj modni artikl dobija ženstveniju notu.

A ovakve ženstvene i profinjene kragne osamdesetih su nosili svi - od djevojčica u vrtiću preko manekenki do princeze Dajane, koja ih je rado kombinovala kroz svoj modni stil.

NAZIV KRAGNE

Da li ste se nekada zapitali zašto su kragne sa zaobljenim ivicama, koje su preplavile društvene mreže, blogove, časopise i koje smo mogli da vidimo na mnogim poznatim ličnostima, dobile ime po Petru Panu? Ekspanzija ovog detalja među dječacima nastala je 1904. godine kada je u pozorište stigla predstava "Petar Pan" i kada su djeca željela da izgledaju kao njihov omiljeni lik koji ne želi da odraste, živi u Nedođiji i vješto izlazi na kraj sa zlim kapetanom Kukom.

Tokom četrdesetih je ova kragna bila uvrštena kao obavezan dodatak takozvanom Eton odijelu (tradicionalno britansko odijelo namijenjeno dječacima, koje se najčešće nosilo na svečanostima). Tokom ere pedesetih kragna je postala zaštitni znak djevojaka, kao obavezan dodatak romantičnim i ženstvenim bluzama i haljinama. Djevojčice su je nosile uz kardigan, a one malo starije su na nju dodavale i bisere.

U posljednjih nekoliko godina ono što je Petar Pan kragne vratilo na velika vrata jeste oživljavanje vintidž i retro stila pa su poznati dizajneri ovaj modni detalj na velika vrata uveli u svoje kolekcije, a mnogi su ga prihvatili i rado ga nose.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić