Med na vrhu liste dobrih sastojaka za ljepotu kože

Za ljepotu i njegu kože koriste se razni proizvodi i pripravci, a ono što je od davnina poznato jeste uloga meda u njezi. Naime, svi znamo da postoji legenda koja kaže kako se slavna vladarica Kleopatra, poznata po svojoj ljepoti, kupala u kupkama od meda i mlijeka, dok su stari Grci med proglasili "nekatarom bogova" i smatrali kako ih upravo on čini besmrtnima.

Med poboljšava apsorbiranje pojedinih tvari u organizam (lijekovi, mineralne tvari i slično), a zbog antioksidativnih tvari djeluje poput detoksikacijskog sredstva za cijeli organizam.

Osim toga, poznato je kako ovaj pčelinji proizvod ima izvrsne hidratantne sposobnosti pa je zbog toga čest sastojak u kremama i losionima za čišćenje, najčešće za njegu osjetljive i nježne kože, jer med istovremeno djeluje vrlo umirujuće i ne izaziva iritacije, prenosi Ljepota i zdravlje.

Cijeli je niz važnih činjenica koje med stavljaju na vrh upotrebljivosti u kozmetici, a jedan od najvažnijih je i taj da on potiče stvaranje AHA kiselina koje su osnova mnogih krema i preparata. Alfahidroksilne kiseline hidratiziraju kožu i potiču je na obnavljanje tako da se rješava izumrlih ćelija i stvara nove.

Med je izvrstan i kao dezinfikaciono sredstvo pa se preporučuje za njegu problematične, odnosno, kože sklone aknama.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković