Kupina jača krv i kosti, čuva srce i pomaže u mršavljenju: Moćna voćka koja čini čuda za zdravlje

Kad biste znali koliko su kupine zdrave, jeli biste ih svakog dana.

Počela je sezona kupina, bobičastog voća koje, nažalost, nije često zastupljeno na našoj trpezi, a predstavlja moćni dar prirode za cjelokupno zdravlje. Izvanredna je u prevenciji mnogih bolesti i nalazi se na listi top 10 namirnica koje mogu da spreče pojavu maligniteta.

Kupina je bogata vitaminima A, B1, B2, B3, B6, C, E i K, kao i folnom kiselinom. Takođe, sadrži i magnezijum, kalijum, kalcijum, cink i gvožđe. Konačno, kupina sadrži aminokiseline i dijetetska vlakna koja čuvaju zdravlje probavnog sistema.

Plod kupine efikasan je u sprečavanju pojave karcinoma pluća, jednjaka i debelog crijeva. Posebno su korisne za starije ljude, jer pomažu usporavanje slabljenja motornih i kognitivnih funkcija. Redovna konzumacija kupina može da poboljša memoriju.

Takođe, pune su rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana važnih za optimalno funkcionisanje digestivnog trakta. Pomažu pražnjenje crijeva, regulišu zatvor i opstipaciju, pa se preporučuju svima koji imaju problema sa peristaltikom.

Zahvaljujući antocijaninima kupine su prava blagodat za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema. Sprečavaju začepljenje arterija, pomažu u regulisanju krvnog pritiska, sprečavaju aritmiju i smanjuju rizik od moždanog udara.

S obzirom na to da sadrže malu količinu šećera, kupine su odličan izbor za dijabetičare, ali i za one koji žele da smršaju.

Zbog prisustva magnezijuma i kalcijuma preporučuju se za održavanje zdravlja kostiju, zaštiti od ultraljubičastog zračenja i očuvanje zdravlja kože.

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila:Jasminka Mulić