Nejasno važe li do sada izdate potvrde o imunizaciji

Nacionalna digitalna kovid potvrda, koja će važiti uz lična dokumenta, i služiti kao dokaz za vakcinalni status građanina, urađen PCR test, eventualno obolijevanje od kovida-19 ili sprovedeni brzi antigenski test, biće u upotrebi od danas.

Zdravstvene vlasti u Crnoj Gori zabranile su rad noćnih klubova i diskoteka do 2. avgusta za kad su najavili da će u tim, ali i svim ostalim ugostiteljskim objektima boravak biti dozvoljen isključivo osobama sa sertifikatom o potpunoj ili djelimičnoj vakcinaciji, negativnim PCR testom, ili dokazom o prebolovanom kovidu-19 u prethodnih 180 dana.Juče, međutim, nije bilo moguće dobiti zvaničnu informaciju povodom nedoumica u javnosti o tome kakav je status ranijih potvrda koje su dobili građani koji su već imunizovani, odnosno primili obje doze neke od dostupnih vakcina u Crnoj Gori.

Dispečeri na broju 1717, na koji se dobijaju osnovne informacije o vakcinaciji, nijesu mogli potvrditi kakav će biti status ranijih potvrda. Zbog toga su tražili dodatne instrukcije o tome i pojašnjenja od Ministarstva zdravlja koje će im biti poslato danas, kako bi građanima mogli da saopšte validne informacije.

Kako je najavio direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić, kovid potvrda sadržaće podatke o tome da je osoba vakcinisana, primila prvu dozu vakcine protiv virusa korona, odnosno datum i vrijeme negativnog PCR testa koji nije stariji od 72 sata; dokaz da je osoba preboljela kovid-19, dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa ili podatak o negativnom brzom antigenskom testu (BAT) koji nije stariji od 48 sati.

Izvor: rtcg