Donosimo vam recept za vazdušaste kroasane koji se tope u ustima

Neizostavan su dodatak šolji kafe ili čaja. Ukolio želite da sebi i svojoj porodici da spremite domaće kroasane, ali ste uvjereni da je čitav proces suviše kompikovan, ovaj recept će vas ubijediti u suprotno. Pošto ih jednom probate, više nikada nećete posegnuti za onima iz pekara, a vaša nepca ćete veoma često obradovati tijestom mekim poput pamuka.

Mekani kroasani i šolja kafe je sve što vam je potrebno u nedjeljno jutro.

Sastojci:

3 jaja

1 kašika šećera

300 gr brašna

kesica suvog kvasca

150 ml mlijeka

2 kašičice soli

120 gr putera

*navedena količina je za 12 kroasana

Priprema:

U posudi umutite jedno jaje, pa dodajte so, šećer, kvasac i mlako mlijeko. Kada se sve fino sjedini dodajte i brašno, pa umijesite tijesto. Ostavite ga da odmori 20 minuta, kako bi se kvasac aktivirao. Na radnu površinu sipajte malo brašna, pa stavite tijesto i prstima ga razvucite i stavite 20 grama putera u sredinu, a onda umijesite zajedno.

Od tijesta napravite loptu, pa je podijelite na osam jednakih djelova. Svaki dio tijesta razvucite oklagijom u oblik kruga, tako da prečnik bude najmanje 20 centimetara. Preostalih 100 grama putera otopite, pa premažite preko svakog rastanjenog dijela tijesta.

Krugove od tijesta slažite jedne na druge u pleh, pa ih stavite u zamrzivač 20 minuta.

Kada izvadite tijesto iz frižidera oklagijom razvucite veliki krug, pa ga isjecite na 12 trouglova. Svaki trougao zarolajte ka unutra, tako da dobijete oblik kiflice, a onda ih poređajte u pleh koji ste prethodno obložili pek papirom.

Tijesto pokrijte krpom i ostavite ga najmanje sat vremena na toplom.

Umutite dva žumanca i premažite preko kroasana.

Pecite ih u zagrijanoj rerni 10 minuta na 200, a onda 5 minuta na 180 stepeni.

Poslužite ih tople i uživajte.

Prijatno!

 

Izvor i foto:Kolektiv.me

Tekst objavila: Jasminka Mulić