Srčani bolesnici jedni od najugroženijih od kovida

Kardiovaskularni bolesnici su jedna od najugroženijih grupa kada je koronavirus u pitanju, kazao je doktor Nebojša Bulatović gostujući u Jutarnjem programu Crne Gore povodom Međunarodnog dana srca.

Bulatović napominje da se taj dan ove godine obilježava pod sloganom "Koristi svoje srce i poveži se srcima". Napominje da su pluća i srce neraskidiva cjelina.

On je kazao da se zbog kovida-19 promijenilo mnogo toga u vezi sa pacijentima. Kasnije se, kaže, javljaju i time, kako dodaje, pogoršavaju svoje zdravstveno stanje.

"Zbog osnovne bolesti kovid pogoršava oboljenje i oporavak tih pacijenata duže traje nego kod pacijenata koji su imali blagu kliničku sliku. Odražava se najviše osjećajem umora koji jako dugo traje, osjećajem kratkoće daha, bolovima u grudima koja mogu da signalizirauju dodatna oštećenja kadio sistema.", dodao je Bulatović.

Doktor je preporučio vakcinaciju svima pa i kardio-vaskularnim bolesnicima. Kaže da je svaka vakcina dobra.

"Treba se što prije vakcinisati. Samo u nekim akutnim stanjima i infekcijama treba sačekati da to stanje prođe i odmah nakon toga se vakcinisati", kazao je Bulatović.

On dodaje da je teško reći da je neko preminuo samo od kovida."Sve smrti su povezane sa kovidom. Najviše je baš smrti uzrokovanih kardiovaskularnim oboljenjima koja su i ranije bila prisutna ili je zbog kovida došlo do njegove manifestacije", kazao je Bulatović.

U vrijeme koronavirusa, dodaje Bulatović, prepoznata je slaba fizička aktivnost kardio-vaskularnih bolesnika zbog bojazni da se upravo ne zaraze tim virusom.

"Upravo ta fizička ativnost je znatno sanjena i pacijenti su iz svojih strahova sve više kod kuće, više puše, više jedu, tako da svi ti faktori su još više naglašeni u doba pademije", kazao je Bulatović.Nakon prebolovanog korona virusa savjetuje da se ne počinje odmah sa fizičkom aktivnošću.

"Treba se prvo oporaviti, ne treba odmah početi fizičku aktivnost, treba se suzdržavati tri do šest mjeseci od fizičkih aktivnosti", savjetuje doktor Bulatović.

Izvor: Rtcg