Abazović: EU za Crnu Goru završna stanica na reformskom putu

Evropska unija (EU) je za Crnu Goru glavni prioritet i završna stanica na reformskom putu, poručio je potpredsjednik Vlade Dritan Abazović navodeći da nije siguran da je inicijativa Open Balkan u koliziji sa evropskim integracijama.

On je na konferenciji Seesox-a /South East European Studies at Oxford/ koja je održana na temu “Otvroreni Balkana i/ili EU”, kazao da Crna Gora snažno podržava svaki vid unapređenja saradnje.

“Za nas je EU glavni prioritet i završna stanica na reformskom putu. Ako na Open Balkan gledamo kao alternativu EU onda mi nijesmo za to, ali nijesam siguran da je ova inicijativa u koliziji sa evropskim integracijama", kazao je Abazović, saopšteno je iz Vlade.On je ocijenio da bi svaki vid dublje saradnje, vodio bi brže reformama.

"Cilj je da radimo na pomirenju, ali i na poboljšanju životnog standarda. Dva su najvažnija “stuba” transformacije regiona - vladavina prava i ekonomija”, istakao je Abazović.

Na pitanje kako se Open Balkan percepira u Crnoj Gori, Abazović je odgovorio da je ta inicijativa od starta prilično loše komunicirana i da ako ljudima kažete da je to ideja iza koje stoje “velikodržavni” projekti, oni su logično protiv."Ali kada im objasnite da to zapravo nije istina i da je poenta da više neće čekati na granicima, da ćemo zajednički konkurisati za infrastrukturne projekte i snažnije se boriti protiv organizovanog kriminala, onda se percepcija mijenja", kazao je Abazović.On je rekao da regionu treba povjerenje, a da je to nemoguće izgraditi ako se u svemu vidi neprijateljstvo.

Izvor: Mina