Poboljšajte vlažnost vazduha u prostorijama uz pomoć ovih trikova

Tokom zimskih dana, u većini domova prozori se ne otvaraju zbog grijanja. Takođe, grijna sezona dovodi do isušivanja vazduha koji može biti uzročnik mnogih disajnih problema.

Zbog toga je jako važno da vazduh ne bude suv i težak, već vlažan. Iako postoje razni aparati koji vam mogu to omogućiti, vlažnost vazduha može se postići i na jednostavnije načine.

Najjednostavniji način da postignete vlažnost vazduha jeste da stavite malu keramičku posudu u kojoj ste sipali vode na radijator. Ako nemate odgovarajuću posudu možete staviti i običnu čašu sa vodom.

Ukoliko želite i da osvježite vazduh, u  vodu dodajte par kapi eteričnog ulja limuna, eukaliptusa, lavande ili nane. Pored ovog jednostavnog trika sa posudom vode, od pomoći vam može biti i pamučna krpa koju ste natopili vodom, i koju samo prebacite preko toplog radijatora.

Ukoliko imate dnevnu sobu koja je spojena sa kuhinjom, onda možete osvježiti tako veliki prostor uz pomoć šporeta. U šerpicu sipajte vode, i dodajte joj kriške limuna i pomorandže i ostavite je na tihoj vatri da se krčka kad proključa. Para će podići vlažnost vazduha, a miris citrusa će vas oraspoložiti.

Izvor i foto: Nezavisne novine

Tekst objavila: Ljilja Brajković