15 pravila o šminkanju koja bi trebalo da znate kada napunite 40

Svijet šminke se u posljednje vrijeme mijenja nevjerovatnom brzinom, a novi trendovi neprestano krase naslovnice časopisa i rafove u drogerijama.

Međutim, iako je poželjno ići ukorak s trendovima, postoje pravila koja su, kako tvrde bjuti stručnjaci, vječna.

Stručnjaci su za MSN otkrili pravila kojih bi trebalo da se pridržavaju dame koje su "zagazile" u petu deceniju života.

  1. Zapamtite da je manje više

"Vjerujem da ste nekada vidjeli ženu koja je previše našminkana. Ako se pogledate u ogledalo i prvo primijetite šminku, pa tek onda sebe, možda ste pretjerali s nanošenjem proizvoda", kaže šminkerka Sindi Kraford.

Prema njenim riječima, umjesto da prikrivate mane, naučite da naglasite ono što najviše volite na svom licu.

  1. Njegujte kožu

Kolin Adams, savjetnik za ljepotu, podsjeća da koža stari i da se samim tim pojavljuju bore i linijice koje su često posljedica dehidrirane kože.

"Održavajte kožu vlažnom i radite piling. Ne samo da će to pomoći da vaša šminka bude ljepša, već ćete ublažiti bore i ujednačiti ton", kaže Kolin.

  1. Kombinujete SPF i puder

Stručnjak za lepotu Maricija Vilijams podvlači da žene ne bi trebalo da prave kompromis kada je riječ o SPF-u i puderu. Prema njenim riječima, SPF i puder pomiješajte, te ćete u isto vrijeme biti zaštićene od lošeg uticaja sunca, a imaćete i savršen izgled kože.

  1. Ne preskačite prajmer

Stručnjaci navode da je prajmer poput sjaja koji biste koristili prilikom prebojavanja zida - stvara glatku podlogu koja osigurava da sva šminka ostane na mjestu.

Prajmeri takođe pomažu u smanjenju pojave izraženih bora, ostavljajući vam svilenkasto glatku teksturu kože.

  1. Izaberite pravi puder

Šminkerka Sindi Kraford podsjeća da je dobar puder obavezan u neseseru svake žene.

 

"Budite sigurni da ste odabrali pravi puder. Boja bi trebalo da odgovara vašem tenu. Nemojte da štedite novac koji bi trebalo da date na puder, jer je on jedna vrsta zaštite koju nosite u toku cijelog dana ili noći", kaže ona.

  1. Ne pretjerujte s korektorom ispod očiju

Velika je vjerovatnoća da će se veliki sloj korektora koji ste stavili ispod očiju stvrdnuti i popucati. Na ovaj način zapravo stavljate još veći fokus na svoje podočnjake.

"Koristite laganu formulu i nanesite je četkicom ili bjuti blenderom. Takođe, korektor stavite samo na najtamniji dio podočnjaka", savjetuje šminkerka.

  1. Koristite kreme za podočnjake

"Većina žena je kroz život bila dosta izložena zagađenom vazduhu, suncu, ekranima..., a sve ovo zapravo uništava teksturu kože oko očiju", objašnjava šminker Tadžmaur Halal.

On preporučuje da prije nego što stavite korektor ispod očiju tu regiju prvo tretirate hidratantnom kremom.

  1. Izbjegavajte "mat" šminku

"Mat šminka ima tendenciju da se taloži u bore i naglašava ih", upozorava šminkerka i stručnjak za obrve Džoet Balsamo.

Ona preporučuje ženama starijim od 40 godina da se odluče za pigmentovanije kremaste formule, zbog kojih koža izgleda svježije i mlađe.

  1. Odaberite savršenu boju karmina

Definicija, oblik i volumen usana se s godinama polako gube, te bi zbog toga trebalo da odaberete karmin koji će ih umjereno naglasiti.

"Najbolje je da karmin uporedite sa bojom svog jezika, desni i usana. Negdje između ta tri, pronaći ćete idealnu boju svog karmina", savjetuje Džoet.

  1. Pravilno nanosite rumenilo

Mnoge žene nanose tamno rumenilo ili bronzer ispod jagodica u nadi da će tako dobiti dodatnu definiciju lica. Međutim, ovaj pokušaj oblikovanja često izgleda neprirodno.

"Kako biste odabrali pravu nijansu rumenila, uštinite se za obraze i obratite pažnju na boju koja se pojavljuje; to je boja rumenila koju bi trebalo da kupite", savjetuje šminkerka.

  1. Koristite kremaste proizvode

Prema riječima stručnjaka, umjesto kamenih proizvoda koristite one kremaste koji licu vraćaju sjaj.

  1. Nemojte nanositi olovku za oči na donji kapak

Iscrtavanje donjih kapaka može stvoriti utisak da su vam oči manje nego što jesu. Sindi Kraford preporučuje da olovku za oči stavite samo na gornji kapak.

  1. Crtajte obrve

Kako starimo, obrve postaju tanje zbog prirodnog gubitka dlačica, pa je popunjavanje apsolutno neophodno. Obrve bi trebalo da budu pune i oblikovane, a na ovaj način ćete izgledati nekoliko godina mlađe.

  1. Izbjegavajte šljokice

U prvih nekoliko sati šljokice izgledaju lijepo, ali one se kasnije talože u borama. Šljokičasta šminka, pogotovo na očima, fokusira pažnju na svaku finu liniju lica, te je poželjno da ih izbjegavate.

  1. Odaberite idealnu nijansu olovke za obrve

Kada popunjavate obrve, nemojte samo da zgrabite nasumično smeđu boju koja se čini dovoljno neutralnom. Izaberite boju koja će vam savršeno odgovarati, a u tome vam mogu pomoći i stručna lica koja rade u drogerijama.

"Pokušajte i sa gelom za obrve, jer u kombinaciji sa olokvom čini da obrve budu savršene", rekla je Džoet.

  1. Fiksirajte šminku sprejom, a ne puderom u prahu

"Puder u prahu često zna da začepi pore i izritira kožu ako ga često koristite", objašnjava šminker Tadžmaur Halal.

Umjesto pudera u prahu, on preporučuje sprej za fiksiranje šminke.

 

Izvor i foto:Nezavisne novine

Tekst objavila:Jasminka Mulić