Odlazak još jedne legende: Preminula Milena Dravić

Velika jugoslovenska i srpska glumica Milena Dravić preminula je noćas u Beogradu, Kliničko-bolničkom centru Bežanijska kosa u 79. godini, prenose srpski mediji.

Milena je bila na liječenju U KBC, a posljednjih dana joj je bilo loše.

Prije dvije i po godine ostala je bez supruga Dragana Nikolića i od tada se borila sa bolešću.

Ovog ljeta je boravila u Puli, Herceg Novom i na Paliću gdje je promovisana monografija o njoj. Jedna je od najvećih glumica koje su Srbija i Jugoslavija imali.

 

 

Najpoznatije uloge ostvarila je u filmovima “Kozara”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima” i “Zona Zamfirova”.

 Poznata je još i kao učiteljica iz kultne serije “Priče iz Nepričave”, Vera iz “Policajca sa Petlovog brda”, zatim kao Vukosava Petrović i Spomenka iz TV-komedija “Pozorište u kući” i “Lud, zbunjen, normalan”.
 
 

 

Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem je od 1972. do 1974. vodila popularni šou program Obraz uz obraz.

Milena je često igrala samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bila je i pionir i ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a velikim delom na uspjehu u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima je glumila uz Ljubišu Samardžića.

 

 

 

Dobitnica Nagrade za najbolju sporednu glumicu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade “Zlatna ruža” na Filmskom festivalu u Veneciji, najprestižnijih srpskih nagrada Dobričin prsten i “Žanka Stokić” za cjelokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade “Joakim Vujić”, nagrade “Pavle Vuisić” na Filmskim susretima u Nišu, četiri “Zlatna ćurana”na Danima komedije u Jagodini i čak rekordnih deset Zlatnih arena na Filmskom festivalu u Puli. Zbog toga je često smatraju najvećom zvezdom u istoriji srpske i jugoslovenske kinematografije.

Rođena je 5. oktobra 1940. u Beogradu, na Dorćolu, preko puta crkve Svetog Aleksandra Nevskog. Pohađala je osnovnu školu “Janko Veselinović” u Dušanovoj ulici, a potom upisala Prvu mušku gimnaziju.

 

Izvor: Cdm