Šta bi se desilo ako bi svako svaki dan govorio istinu?

Šta bi se desilo ako bi svako svaki dan govorio istinu? Ako mislite da bi se prijateljstva raspala, partnerski odnosi bili ugroženi, a atmosfera na poslu bila dovedena do usijanja, griješite.

Istina je, izgleda, bolji put.

Često, u želji da zaštitimo sebe i druge, u svakodnevnom životu pribegnemo lažima misleći da istina neće biti tako lako prihvaćena. Ali nova američka studija objavljena u “Magazinu eksperimentalne psihologije” pokazuje da ljudi zapravo mnogo lakše podnose istinu nego što mislimo.

U seriji eksperimenata naučnici su istražili posledice iskrenosti u svakodnevnom životu. U jednom, ispitanici su morali da tokom tri dana govore samo istinu, u drugom bili su prinuđeni da bliskoj osobi upute neku kritičku primjedbu, a u trećem su zamoljeni da budu iskreni dok sa bliskom osobom razgovaraju o relativno teškim temama.

U svim eksperimentima značaj istine je potcijenjen. Ispitanici su mislili da će druga strana teško podnijeti istinu, ali to se nije desilo.

Sagovornici reaguju manje negativno nego što očekujemo, pa izbejgavanje iskrenosti može biti greška, zaključuju naučnici.

Izvor:CdM