Zavisnost od nezdrave hrane ista kao i od cigareta

Odgovori 200 ispitanika pokazali su da se gotovo svi suočavaju sa psihičkim ili fizičkim poteškoćama nakon što naglo prestanu da jedu čips, kolače ili pecivo

Naglo odricanje od nezdrave hrane može biti uzrok glavobolje, vrtoglavice, anksioznosti i nesanice.

Osjećaj malaksalosti ili tegobe nakon odricanja od grickalica nastaje zbog toga što prolazite kroz simptome zavisnosti, pojašnjavaju stručnjaci.

Prema analizi nutricionista, koja je objavljena u magazinu Live Science, osobe koje naglo prestanu da jedu čips, kolače ili pecivo, proživljavaju iste simptome kao i oni koji prestanu da puše.

Tokom istraživanja, tim stručnjaka zatražio je od 200 ispitanika koji su bili na dijetama da odgovore na pitanja o simptomima, dok su njihovi odgovori pokazali da se gotovo svi suočavaju sa psihičkim i fizičkim poteškoćama.

Šef istraživačkog tima Erika Šulte rekla je za Live Science kako je ovo prvo istraživanje o simptomima koje ljudi mogu iskusiti zbog hrane.

"Ispitivali smo kako prerađena hrana, koja obično sadrži prekomjerne količine šećera, može izazvati zavisnost", rekla je Šulte.

Stručnjaci Univerziteta u Mičigenu kažu da ipak nisu detaljno istražili intenzitet simptoma kod ispitanika, ali vjeruju da su rezultati do kojih su došli početna tačka za dalja istraživanja o zavisnosti od hrane.

Izvor:Vijesti.me