Kolagen - magični sastojak za mladalački izgled

Proces starenja kože je sastavni dio prirodnog procesa starenja cijelog  tijela. Pojava bora, njihov izgled, dubina i debljina različiti su i na njih utiče više faktora. Već nakon 25.godine počinju se pojavljivati bore i tada se mnoge mlade osobe odlučuju da ubrizgaju  injekcije, prepune hemikalija, koje licu daju neprirodan izgled.

Značaj kolagena za očuvanje mladosti kože

Kolagen je magični, prirodni sastojak svake kože, koji je najzastupljeniji protein u organizmu. Kada govorimo o lijepom izgledu lica i mladosti, kolagen je jedan od najvažnijih sastojaka koji omogućava da koža ostane zdrava, jedra i svježa. Međutim, kako se starenjem smanjuje njegova proizvodnja i kapacitet u organizmu, neophodno ga je nadoknađivati spolja, kaže za Radio Bijelo Polje, kozmetičarka Sloba Bubanja.

“To je protein  koji proizvodi tijelo i predstavlja sastavni dio vezivnog  tkiva svake osobe. Sastoji se od finih, isprepletanih vlakana koja čine mrežu, čija se dužina i debljina mjeri nanometrima, a zadužen je za mek, zdrav i lijep izgled  kože. Ova kolagenska vlakna spadaju u vezivno tkivo, koje ima ulogu da povezuje ćelije, i uz elastin čini osnovu za čvrstoću kože, osiguravajući joj elastičnost, gipkost, zategnutost i vlažnost. Postoji nekoliko podvrsta kolagena, koji se međusobno razlikuju po strukturi i rasporedu u tkivima. Pod uticajem spoljnih faktora, a i tokom starenja kože, njihova struktura se mijenja,  dolazi do smanjenja  njegove proizvodnje,  što uzrokuje opuštanje kože i stvaranje bora. Taj proces  započinje već sredinom 30-ih. Produkcija kolagena počinje da opada, koža gubi jedrinu i smanjuje  se elastičnost. Na površini ćelije ubrzano izumiru, stvara se zadebljali sloj orožalih ćelija koje usporavaju fiziološke procese i ometaju funkcije kože. Produkcija novih ćelija polako opada i počinju da se ispoljavljuju prvi znaci slabljenja bioloških funkcija”, kaže Bubanja. Ona ističe da je  jedini način da se ovaj proces uspori ili zaustavi dodavanjem odgovarajućih preparata, čime se povećava njegova produkcija (proizvodnja) i ojačavaju postojeća kolagenska vlakna. To se kaže, postiže  posebnim i ciljanim tretmanima.

 Posebni i  ciljani tretmani kolagenom

Da bi preparat koji se nanosi  na kožu ispunio očekivanja, potrebno je da sadrži 3 tipa kolagenske strukture, kako bi zadovoljili potrebe i dobili potvrdu da su bore manje a struktura kože bolja. Kolagen se koristi u različitim oblicima, u obliku ampula,  seruma ili sušenih listića koji se vlaže specijalnim aktivatorima, nanose  na pripremljenu kožu,  a potom  se aparatom za mezoterapiju potiskuju do mezoderma. Kolagen potisnut duboko u kožu ovom metodom je izuzetno  efikasan i daje dugotrajne rezultate, ističe vlasnica beauty centra “Estebel”.

 

“Potiskivanjem aktivnih supstanci aparatom aktivira se metabolizam kože, stimuliše dioba matičnih ćelija, podstičući ih da se brže dijele, umnožavaju, regenerišu i proizvode novi kolagen,  pa koža ne izgleda samo svježije, već je i mnogo mekša, pri dodiru je glatka, elastična, gipka i čvrsta, a neravnine su već poslije prvog tretmana manje vidljive. Obavezan završni korak u tretmanu, čini kolagenska maska čija je uloga  da potisne sve nanesene sastojke u duboke slojeve kože,  da bi ubrzali  obnavljanje vlakana, dubinsku hidrataciju, jačanje otpornosti kože, podizanje tonusa, ravnanje bora i finih linija na licu, vratu i dekolte”, naglašava Bubanja.

 Kolagen se u kozmetici koristi već mnogo godina. Dugo je dobijan iz životinjskih ćelija. Odnedavno, iz zdravstvenih razloga obustavljena je upotreba kolagena životinjskog porijekla. Sada se koristi  morski kolagen koji  ima značajnu ulogu u kozmetici.  Ribe i drugi morski produkti neiscrpan su izvor kolagena koji nema nikakvih negativnih, niti štetnih dejstava. Pored morskog, biljni kolagen ima svoje trajno mjesto u kozmetici. Poslednjih godina, naučnici preporučuju kombinaciju aparata kojima se preparati kolagena potiskuju do mezoderma i tako zatežu pokidana vlakna. Poslije kozmetičkog tretmana, kao produžena kućna njega obavezne su kreme od kolagena. 

 

Kako održati mladalački izged

Intenzivna njega hranjivim kremama koje sadrže visok postotak kolagena, elastina i proteina koji vezuju vodu i potpomažu održavanje vlažnosti kože, upotreba vitamina A,C,E i betakarotina, polivitaminska i hormonska terapija, izbjegavanje alkohola, nikotina i nezaobilazna šetnja na svježem vazduhu su sastavni dio njege. Svi ovi složeni kozmetički tretmani koji odlažu i usporavaju proces starenja kože i nastajanja bora treba da budu sastavni dio svakodnevne njege. Popularni su i povremeni tretmani u kožmetičkom salonu retinolom, kavijarom, kolagenom i hijaluronskom kisjelinom kao ciljana terapija, a za smanjenje postojećih bora i sprečavanje pojave novih.  Za ukupan proces podmladjivanja i borbu protiv starenja kože  nezaobilazna je i nezamjenjiva upotreba aparata.