U kakve ljude odrastaju djeca strogih majki

Tinejdžeri vape za slobodom i žele da što prije postanu odrasli, ali su konstantno ograničeni pravilima koja im nameću roditelji.

Jednom kada postanete roditelj, vjerovatno ćete postati strogi isto kao i vaši roditelji. Želite da izvedete dijete na pravi put, pa ćete imati svoja pravila kojima ćete željeti da se ono povinuje. Izgleda da je zapravo najbolja stvar koju možete da uradite jer naučnici otkrivaju da strogi roditelji vaspitavaju bolju djecu.

Istraživanje je objavljeno na Institutu za socijalna i ekonomska istraživanja od 2004. do 2010. godine, a u njemu je učestvovalo 15.500 djevojčica uzrasta 13 i 14 godina. Posmatrano je koliko je majka djeteta bila stroga i kako je to uticalo na to u kakvu će osobu ta djevojčica da izraste.

Djeca čije su majke bile stroge uživaju više povjerenja. Ona se osjećaju sigurnije i bila su emotivno zrelija. Ova grupa djevojčica imala je 4 odsto manje šansi da ostane prerano trudna. Uz takve majke djeca su imala veće šanse da završe koledž i nađu dobar posao. Sve u svemu, ova grupa je bila uspješnija u životu nego ostali. Izgleda da se sve roditeljsko zvocanje na kraju ipak isplati.

Kao djeca vjerujemo da smo uspješni samo zahvaljujući našem trudu. Dok pokušavamo da izbjegnemo pravila i borimo se protiv njih, istraživači pokazuju da su upravo ta pravila ono što nam garantuje uspjeh. Malo pozitivnog roditeljskog pritiska može da pomogne djetetu da bude uspješno u životu, ali ne treba pretjerivati.

Ne želite da preplašite vaše dijete i ulijete mu strah u kosti od mogućih grešaka, ali potencirajte da poštuje neke vrijednosti. Poznato je da su roditelji u Kini strožiji od ostalih. Oni zahtijevaju od djece više i postavljaju im visoke standarde. Kada dijete pogriješi oni imaju spremnu kaznu. Ovo djeluje kao autoritarno roditeljstvo, ali nije.

Autoritarno roditeljstvo se zasniva na strahu koji se uliva djetetu. Takvo roditeljstvo stvara odnos sa djecom koji je lišen empatije, bijes kod djece dovodi do buntovništva, roditelji smatraju da su oni uvijek u pravu, ohrabruje se laganje jer je dijete dobro samo kada je roditelj u blizini i vodi do zlostavljanja druge djece jer takva djeca slijede primjer roditelja.

Umjesto toga, poštedite dijete negativnih stavova i emocija, dajte djetetu mogućnost da izrazi svoje želje i pravite kompromise.

Pravila i granice mogu da budu dobra za djecu jer ona nisu rođena sa osjećajem da prepoznaju odmah opasnost i da znaju šta im je činiti u svakoj situaciji.

Jedini ispravan način da nauče jeste da nauče od vas tako što ćete im prenijeti zdrave i emotivne granice i time im pomoći da uspiju u životu.

Prije izvjesnog vremena Hafington post je objavio tekst Nikol Smit o tome kako šta je ona naučila od svoje stroge majke.

Šest stvari koje sam naučila zahvaljujući strogoj mami:

  1. Ne odustaj

Molila sam mamu da me upiše na klarinet, da bih bila kao svoja starija sestra. Ali, mama je imala uslov – ako se upišem u četvrtom razredu, nema odustajanja do srednje škole. Znala je da će mi brzo dosaditi i da će me mrzjeti da vježbam. I poslije godinu dana stvarno sam je molila da se ispišem, ali ona me je podsjetila na svoje pravilo. Znala je da će mi to izgraditi karakter i da ću razviti ljubav prema muzici koja će mi promijeniti život. I zaista, muzika mi je pomogla na moja četiri porođaja, smiruje me i pomaže mi da pišem.

  1. Budi dijete

Dok su se sve moje drugarice držale za ruke i ljubakale sa svojim momcima u sedmom razredu, ja sam se pitala zašto ne mogu i ja. Ali moja mama imala je čvrsto pravilo – nema momaka prije šesnaeste godine. Željela je da, dok smo djeca, budemo djeca. Zbog toga sam iskusila djetinjstvo u svoj njegovoj nevinosti i to je dar na kome sam joj zahvalna, jer mnoga djeca isuviše brzo odrastaju.

  1. Naporno radi za ono što želiš

Svoja ljeta u starjim razredima provodila sam sa mamom na poslu. Pomagala sam oko papirologije, javljala se na telefon, sređivala police… Sa petnaest godina počela sam da radim na šalteru u ljekarskoj ordinaciji. Sa šesnaest sam radila svakog dana poslije škole od 5 do 10 uveče da bih zaradila za automobil. Priželjkivala sam da mi mama prosto kupi auto a ja da zadržim svoju zaradu, ali mi je činjenica da sam sama zaradila svoj automobil donijela mnogo zadovoljstva.

  1. Izađi napolje i igraj se

Da sam mogla da biram, nacrtala bih se isped TV-a i gledala crtaće po cio dan. Umjesto toga, mama bi samo viknula iz kuhinje: “Idi napolje da se igraš!” Vozili bismo bicikle od jutra do mraka, trčali kroz prskalice, ležali u travi i posmatrali oblake. Ponekad bih se sa knjigom zavukla na drvo i zadubila u čitanje sve dok je ne bih čula da me doziva na večeru. Sve to naučilo me je samostalnoj, kreativnoj i aktivnoj igri.

  1. Vikend je za porodicu

Vrijeme smo provodili sa familijom, uključujući babe, djede, ujake, tetke i rodbinu. Okupljanja nisu bila po pozivu već su svi uvijek bili dobrodošli. Uvijek je bilo hrane, smijeha, i nije bilo drugih planova osim da provodimo vrijeme zajedno. Ponekad sam željela da budem više kao druga djeca, koja idu da prespavaju kod drugara ili sa njima na put, ali, kad se sad osvrnem, imam pregršt uspomena na ljude koji mi najviše znače u životu – porodicu.

  1. Sve pada u vodu kad postanete baka

Najdraže mi je kad gledam kakva je moja mama sa mojom djecom. Jako ih voli, ali na drugi način nego što je voljela mene. Mekša je, manje stroga – umjesto da postavlja pravila, više voli da ih krši. I, mada sam sada stroga mama, znam da ću jednom, sa svojim unucima, biti drugačija, iako ću ih jednako voljeti.

Izvor:CdM