Amazon danima u plamenu

Prašume u brazilskom dijelu Amazonije ove godine pogađa rekordan broj požara.

Zbog jakih vjetrova iz Amazonasa i Rondonija, udaljenih više od 2700 kilometara – dim od šumskih požara, koji bijesne nekoliko dana, nadvio se nad Sao Paolom.

Šumski požari se obično događaju tokom sušne sezone u Brazilu, ali se i namjerno izazivaju kako bi se raskrčila šuma i dobio prostor za gajenje stoke.

Brazilski predsjednik Žair Bolsonaro  rekao je da njegovoj zemlji nedostaje sredstava da bi se efikasno borila protiv požara tih razmjera, ali i da vlada istražuje njihove uzroke.

Bolsonaro je, takođe, rekao da nikada nije tvrdio da su nevladine organizacije započele požare u šumi, navodeći da je samo govorio o svojim sumnjama, prenosi Rojters.

Mediji su prethodno prenijeli da je Bolsonaro u srijedu rekao, da nevladine organizacije, po svemu sudeći, podmeću požare u prašumama Amazona kako bi osramotile njegovu vladu nakon što im je smanjio finansiranje.

Brazilska agencija za istraživanje svemira nedavno je saopštila da je broj požara u Amazoniji porastao za 83 odsto u odnosu na prošlu godinu, kada je zabilježeno 40.000 požara.

 

Izvor:RTCG