Predstavljen edukativno-zabavni program „Inkluzija DA, diskriminacija NE“

Udruženje roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju "Oaza" zajedno sa volonterima iz škole OŠ "Dušan Korać" ,Srednje stručne škole i studenata, večeras su kroz edukativno – zabavni program  „Inkluzija DA, diskriminacija NE" govorili o pravima lica sa invaliditetom, a predstavili su i zakonsku regulativu iz oblasti socijalne i dječje zaštite, obrazovanja i zapošljavanja.

Kako je kazala Sekretarka Udruženja roditelja, djece i omladine sa smetnjama u razvoju "Oaza" Rasema Hekalo, program je rezultat radionica koje organizuju u tom Udruženju od januara ove godine sa ciljem povećanja socijalne inkluzije djece i mladih sa smetnjama u razvoju kroz uključivanje u društveni život zajednice i promovisanje njihovih prava.

„Večerašnja aktivnost je dio projekt" Socijalna inkluzija je naša budućnost koji je podržaolo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava za 2018 godinu. Ideja nam je bila da angažovanjem volontera i njihovom edukacijom o konvenciji i zakonskoj regulativi stvaramo nove generacije koje neće imati predrasuda prema djeci i mladim sa smetnjama i osobama sa invaliditetom. A, da bi se postiglo neophodno je krenuti sa edukacijom od najranijeg uzrasta djeteta, što mi u Udruženju radimo uključivanjem volontera , a oni se rado odazivaju", kazala je Hekalo napominjući da je Udruženje Oaza sa volonterskim sekcijama u školama započelo još 2012 godine, međutim ,kako je kazala , još uvijek volonterizam djeluje kroz NVO sektor.

Mladi volonteri su kroz program predložili da se u školama kao izborni predmet uvedu volonterizam i inkluzivno obrazovanje , otvore igraonice prilagođene djeci sa smetnjama u razvoju, predložili su otvaranje sportskih klubova, nabavku pomagala te više aktivnosti sa djecom i volonterima iz drugih gradova radirazmjenjivanja iskustva.

 

Autorka i foto: Vanja Šabanović

 

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA VEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE