Rezultatima se nametnite Briselu

Crna Gora treba da pruži konretne rezultate ukoliko želi podršku za članstvo u Evropskoj uniji (EU), ocijenio je ambasador Njemačke u Crnoj Gori Robert Veber.

On je rekao Vijestima da će se Njemačka i dalje zalagati za proširenje EU na Zapadni Balkan, ali da se od Crne Gore očekuje borba protiv korupcije na svim nivoima i jačanje slobode medija. Veber je ocijenio da je na Crnoj Gori da pruži konkretne rezultate i da će na taj način zemlja napredovati na putu ka članstvu u EU. "U okviru tog procesa, Crna Gora je prešla značajan put.

Zabrinutost u vezi sa mijenjanjem pravila tokom igre su razumnjivi, ali Crna Gora se ne smije obeshrabriti", smatra Veber. On je kazao da je u pravcu članstva u EU Crna Gora do sada ostvarila značajan napredak. "Da nije tako Crna Gora ne bi bila predvodnik evropskih integracija. Jačanje vladavine prava je dugotrajan i složen proces u kojem predstoji još dosta posla, ali prije svega u borbi protiv korupcije na svim nivoima i slobode medija", poručio je Veber.

Veber je rekao da evropska perspektiva za region postoji i da Zapadni Balkan može računati na podršku Njemačke. "Zapadni Balkan je predvorje evropske kuće, a dvorište iza kuće. Iz tog razloga Njemačka je jasno podržala otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom", rekao je Veber. On je dodao da Njemačka žali što Evropski savjet nije donio odluku o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, čime je poslao pogrešan signal regionu i da tu grešku treba ispraviti.

Izvor:MINA