CG za sada nije u riziku od koronavirusa

Situacija po pitanju novog koronavirusa za sada nije opasna, a za sada nema razloga za brigu u Crnoj Gori, kazao je specijalista epidemiolog Instituta za javno zdravlje (IJZ) Igor Galić.

On je u Jutarnjem programu Radio-televizije Crne Gore (RTCG) kazao da je epidemija koronavirusa za sada u ranoj fazi, te se situacija pažljivo prati.

Pojasnio je da informacije da se virus prenosi sa čovjeka na čovjeka još uvijek definitivno nejesu potvrđene.

"Kineske vlasti uspjele su da dijagnostikuju virus za dvije nedjelje, što je u slučaju SARS-a bilo šest mjeseci.

Nije toliko značajna ni smrtnost, kao što je to bilo kad su virusi SARS i MERS", rekao je Galić.

Početna faza epidemije se, kaže Galić, drži pod konrtolom. "Praćeni su kontakti, odnosno osobe koje su bile u kontaktu s oboljelima.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), pa i institucije u Crnoj Gori, prate situaciju i ona je pod kontrolom. Mi trenutno pratimo i epidemiju ebole u Kongu koja traje, MERS u Saudijskoj Arabiji.

Nije to jedina epidemija, ona je najaktuelnija", rekao je Galić. Za sada, kaže on, situacija nije toliko opasna, budući da SZO i međunarodne organizacije nijesu izdale preporuke da se ne putuje u obasti u kojima se pojavio virus.

Znakovi infekcije kod oboljelih uključuju povišenu tjelesnu temperaturu praćenu respiratornim simptomima kao što su kašalj, nedostatak daha i otežano disanje.

U teškim slučajevima infekcija sa 2019-nCoV izaziva upalu donjih respiratornih puteva i pluća, jak akutni respiratorni distres, respiratornu insuficijenciju, insuficijenciju bubrega i moguću posledičnu smrt.

 

Izvor:RTCG