Đukanović: Ne skrivamo probleme, u stanju smo da ih rješavamo

Crna Gora je u stanju da rješava svoje probleme u duhu najbolje evropske demokratske prakse, poštujući pravnu tekovinu Evropske unije (EU), poručio je crnogorski predsjednik Milo Đukanović.

On je novinarima u Briselu, nakon neformalne večere sa čelnicima EU i liderima Zapadnog Balkana, rekao da Crna Gora ne skriva probleme.

„Jasno je da, što se više približavamo EU, posljednji restlovi nasljeđa koji je u suštini duboko antievropsko, zbog onog što je Zapadni Balkan proveo decenije i vjekove na antievropskom kolosjeku, sada to isplivava i to treba rješavati u duhu dobre evropske demokratske pakse”, rekao je Đukanović.Crna Gora je, kako je naveo, svojim ukupnim iskustvom pokazala da je to u stanju.

Đukanović je podsjetio da je Crna Gora 90-tih godina prošlog vijeka imala snage da odoli izazovima nacionalnih i vjerskih sukoba, ali da je sačuvala stabilnost i unaprjeđivala je.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je vremenom uspjela da obezbijedi standarde koji su je kvalifikovali za poziciju lidera u pregovaračkom procesu sa EU.„Dakle, nema nikakve sumnje da smo mi u stanju da te probleme rješavamo.

Da li uvijek imamo najbolju saradnju od susjeda - ne, i to treba razumjeti“, rekao je Đukanović.On smatra da problem koji je sada aktuelan u Crnoj Gori nije autentično i ekskluzivno crnogorski, i da ga treba posmatrati u širem kontekstu.

„Još uvijek se u regionu vodi oštar duel između politika koje zastupaju evropsku budućnost svakog od naših društava Zapadnom Balkanu i politike koja želi da konzervira stanje i zadrži Balkan na vanevropskom kolosjeku“, kazao je Đukanović.

 

Izvor:mina