Nova metodologija poruka ohrabrenja za Crnu Goru

Predložena nova metodologija pristupanja, iako tehnički nije primjenjiva na Crnu Goru, u političkom smislu poruka je ohrabrenja i podsticaja pregovaračkog procesa, ocijenio je zamjenik glavnog pregovarača Marko Mrdak.

On je, gostujući u emisiji „Evropa“ na Radiju Crne Gore, kazao da očekuje da Crna Gora u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) ove godine otvori poglavlje 8 – Konkurencija i zatvori dva poglavlja, uz nastavak realizacije planiranih obaveza.

Iz Generalnog sekretarijata Vlade saopšteno je da je Mrdak, govoreći o novoj metodologiji pristupanja, rekao da noviteti koje ona sadrži, u tehničkom smislu, nijesu u potpunosti primjenjivi na Crnu Goru.

„Tehnički dio koji se odnosi na grupisanje poglavlja po klasterima na nas nije primjenjiv, tako da će konkretan benefit od nove metodologije za Crnu Goru biti u političkom smislu, a to je da ona obezbjeđuje kontinuitet dijaloga između Crne Gore i države članica, što dosad nije bilo najzastupljenije", smatra Mrdak.

On je ocijenio da je očigledno da nova metodologija prepoznala potrebu da se na najvećem političkom nivou razgovara o budućnosti Zapadnog Balkana, u kontekstu politike proširenja.

Mrdak je saopštio i da se novom metodologijom nagovještavaju određene izmjene u vezi sa godišnjim izvještajima Evropske komisije.

On je rekao da će Vlada sigurno prihvatiti sve što je politička ponuda od EU, ali da prije nego što se formalno izjasni, mora sačekati zvaničan stav Savjeta EU o predlogu metodologije.

Govoreći o napretku u pregovorima, Mrdak je ocijenio da, ukoliko se otvorena i zatvorena poglavlja uzmu kao mjera napretka, može se prihvatiti konstatacija da nije bilo napretka u 2019. godini.

 

Izvor:mina