EU objavila paket podrške Zapadnom Balkanu

Evropska unija (EU) objavila je paket podrške Zapadnom Balkanu od 38 miliona EUR pomoći za zdravstvene sisteme i dodatno preusmjeravanje 374 miliona EUR za društveno-ekonomski oporavak nakon krize zbog koronavirusa.

To je odgovor Evropske komisije na zahtjev partnera iz regiona, kako bi podržala nabavku medicinske opreme i uređaja, poput respiratora, laboratorijskih kompleta, maski, naočara i zaštitne odeće.

EU će podržati Albaniju i Sjevernu Makedoniju sa po četiri miliona EUR, Bosni i Hercegovini je namijenjeno sedam miliona, Crna Gora će dobiti tri miliona, Kosovo i Metohija pet miliona. Za Srbiju je predviđeno 15 miliona EUR, koja je najviše pogođena pandemijom.

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao je da se Evropa suočava sa zdravstvenom krizom bez presedana, ali da je i u ovakvim vremenima tu za partnere sa Zapadnog Balkana.

Kako prenosi Tanjug, najavljena je i pomoć od 374 miliona EUR za ublažavanje društveno ekonomskih posledica krize kada pandemija prođe.

Evropska komisija obećava da će zemlje regiona biti uključene u zajedničke programe nabavke medicinske opreme, kao i u aktivnosti na obezbjeđivanju olakšanog kretanja robe preko granica tokom primjene vanrednih mjera.EU preusmjerava i fondove pretpristupne pomoći i širi mogućnosti korišćenja Fonda za solidarnost EU.

Izvor:mina