Otvoreni restorani i barovi, pokrenuti i trajekti do ostrva

Grčka je danas ponovo pokrenula redovne trajekte do ostrva, dok su restorani i barovi takođe ponovo otvoreni u skladu sa ubrzanim naporima zemlje da spasi turističku sezonu.

Posjete ostrvima su uglavnom bile zabranjene od zatvaranja krajem marta, a pristup su imali samo dobavljači robe i mještani. Niska stopa infekcije u zemlji tokom pandemije korona virusa navela je vladu da počne turističku sezonu ranije nego što se očekivalo, 15. juna, jer se druge mediteranske zemlje - uključujući Italiju, Španiju i Tursku - još suočavaju sa epidemijom.

Propisi o održavanju distance i ograničenju broja putnika uvedeni su na trajektima i u restoranima, dok se na ostrvima povećava obim zdravstvenih centara za borbu protiv novih slučajeva korona virusa, a prostor za intenzivnu njegu obezbijeđen je na pet ostrva: Lezbosu, Samosu, Rodosu, Zakintosu, i Krfu, zajedno sa postojećim objektima na ostrvu Kritu. Turizam je vitalni dio grčke ekonomije, sa direktnim učešćem većim od 25 odsto i širokim sekundarnim koristima. Prošle godine u Grčkoj je boravilo više od 34 miliona turista, koji su potrošili 18,2 milijarde eura, pokazuju centralni podaci.

Izvor:RTCG