Srpski zvaničnici moraju naučiti da je Crna Gora suverena zemlja

 Srpski zvaničnici moraju naučiti da je Crna Gora suverena zemlja, ukorijenjena u evro-atlantizmu, a ne dio njihovog imaginarnog “sve-srpskog” političkog i kulturnog prostora, poručili su iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Šef srprske diplomatije Ivica Dačić kazao je juče da Crna Gora ne otvara granice za građane Srbije jer želi da formira „kritičnu glasačku grupaciju za Mila Ðukanovića“.„Ministar Dačić nam je, umjesto najboljih želja, uputio recepte za rušenje aktuelne vlasti, vlasti koja čuva evro-atlantsku, pro-zapadnu i sekularnu orijentaciju Crne Gore“, kazali su iz Ministarstva.  Oni su ponovili da se Srbija i njeni najviši zvaničnici kontinuirano i grubo miješaju u poslove i politički proces Crne Gore.„Šef diplomatije Srbije nije mogao da se uzdrži čak ni povodom 13. jula. Uplitanje u izbornu kampanju u Crnoj Gori, i to na samom njenom početku, bilo je važnije od poštovanja državnog praznika susjedne suverene zemlje“, kaže se u saopštenju. Primjetno je, kako se navodi, da Dačić takav rječnik koristi samo protiv Crne Gore.

„Za zemlje koje u borbi sa pandemijom primjenjuju isti granični režim prema građanima Srbije, poput na primjer Grčke ili Mađarske, nema ni riječi, jer u tim zemljama nema skorijih izbora“, kazali su iz Ministarstva. Prema njihovim riječima, takvo obraćanje jednog šefa diplomatije prema susjednoj zemlji je svakako za žaljenje. „Ali će, nakon sadašnje bjesomučne kampanje koju vode, srpski zvaničnici morati da nauče da je Crna Gora suverena zemlja, ukorijenjena u evro-atlantizmu, a ne dio njihovog imaginarnog “sve-srpskog” političkog i kulturnog prostora“, poručili su iz MVP-a.

Izvor:RTCG