Sud će lako zaključiti da nijesam zločinac

Predsjednik Kosova Hašim Tači, nakon osam sati saslušanja, izjavio je da je odgovorio na sva pitanja Specijalnog tužilaštva u Hagu šta je radio za vrijeme rata na Kosovu i poslije toga za period koji pokriva mandat Specijalnog tužilaštva.

"Veoma sam zadovoljan što sam četiri dana imao priliku da svjedočim o svim pitanjima koja se tiču moje aktivnosti tokom ratnog perioda i mojih napora za mir, stabilnost, razvoj i napredak. Tokom ova četiri dana, bio sam u stanju da dam informacije o svojoj ulozi, svojim odgovornostima tokom rata", kazao je Tači okupljenim novinarima i u direktnom prenosu kosovskih televizija. Ocijenio je da su to bila produktivna saslušanja, dok je sada na tužiocima i sudijama da nepristrasno odlučuju.

"Ako to rade profesionalno, lako mogu da zaključe da nisam počinio nijedan ratni zločin", rekao je Tači. Kazao je da je rat OVK bio pravedan i za slobodu i da su za to imali podršku svijeta. Specijalno tužilaštvo je 24. juna saopštilo da su protiv Tačija i lidera DPK, Kadrija Veseljija i osam drugih neimenovanih lica podnijeli optužnicu i da ih okrivljuju za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

Izvor:RTCG