Bivši pripadnici OVK otputovali za Hag

Tri manja civilna aviona poletjela su sa vojnog dijela prištinskog aerodroma, potvrdili su za RTS izvori u Prištini. Isti izvori tvrde da se u njima nalaze bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova, koji će narednih dana biti saslušani u Specijalnom sudu za ratne zločine OVK.

Prištinski advokat Tom Gaši navodi da će u prvoj grupi biti saslušani komandanti operativnih zona Lap i Drenica, Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku.Neposredno poslije polijetanja nije bilo poznato ko se tačno nalazi u tim avionima, ali su izvori RTS-a u Prištini naveli da su ka Hagu poletjeli bivši pripadnici OVK, koje će saslušati istražitelji specijalnog suda za zločine OVK.

Takođe, izvjesno je i da se u avionima ne nalaze bivši šef glavnog štaba OVK Sulejman Seljimi, čije je saslušanje odloženo zbog bolesti, te Remzi Šalja, koji je u međuvremenu pobjegao sa Kosova.

Bivši komandanti operativnih zona Lap i Drenica, Rustem Mustafa i Sami Ljuštaku će u Hag otputovati naredne sedmice.

"Imamo informaciju da će u prvoj grupi, koja bi trebala 14. januara da da izjave pred Specijalnim sudom, odnosno u kancelariji specijalnog tužioca, biti komandanti Rustem Mustafa zvani Remi i Sami Ljuštaku. Oni su se odazvali pozivu", rekao je za RTS prištinski advokat Tom Gaši, čija kancelarija brani nekadašnjeg šefa glavnog štaba OVK Sulejmana Seljimija.

 

Izvor: Rtcg