"Poštujemo presude Tribunala, ali..."

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku da Hrvatska poštuje sve presude Haškog tribunala, iako se ne slaže s nekim njihovim zaključcima.

 Na sjednici o posljednjem izvještaju o radu Tribunala, Grabar-Kitarović je rekla da Hrvatska "odbija tumačenja nedavne presude Haškog suda u predmetu Prlić i drugi da su Hrvatska, tadašnje hrvatsko vođstvo ili hrvatski narod optuženi ili proglašeni krivima pred Haškim sudom". "Haški sud se bavio pojedinačnim optuženicima koji su pred tim sudom bili strane u postupku. Svako tumačenje ove presude izvan pravnog okvira i nepostojanje izričitih nalaza nužnih za utvrđivanje kaznene odgovornosti Hrvatske ili njenog rukovodstva navodi na krivi trag i pogrešno je", rekla je Grabar-Kitarović.

U presudi Jadranku Prliću i šestorici saoptuženih bosanskih Hrvata, Tribunal je utvrdio da su u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Muslimana učestvovali tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i neki njegovi saradnici.Grabar-Kitarović je rekla da je prije izricanja presude apelaciono vijeće Tribunala u jednom dokumentu navelo da lideri Hrvatske nisu bili optuženi, niti im je bilo suđeno.Ona je rekla da se nedavna presuda u predmetu Prlić i drugi ne smije zloupotrebljavati kako bi se implicirala kolektivna krivica Hrvata u BiH ili kako bi se onemogućavali njihovi legitimni politički ciljevi kao jednog od tri konstitutivna naroda.

 Izvor:RTCG