S.Makedonija na Uskrs bira novog predsjednika

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev i njegove socijaldemokrate (SDSM) nadaju se da će na predsjedničkim izborima u nedjelju zadati još jedan udarac dugoj vladavini nacionalističke stranke VMRO, a čini se da će birači birati između nezadovoljstva zbog promjene imena i početka evroatlantskih integracija.

Socijaldemokrate i njihov kandidat Stevo Pendarovski žele profitirati na promjeni imena zemlje i dogovoru s Grčkom, prema kojemu je Makedoniji dodat pridjev "Sjeverna", što im je otvorilo vrata pregovorima o ulasku u NATO savez sljedeće godine te razgovorima o pristupanju EU koji ih očekuju u junu.

Pendarovski (55) vodi kampanju uz poruku da je glas za njega glas za NATO savez i EU, što će po njemu dovesti do novih investicija i ekonomskog rasta.

Stranka VMRO, koja je vladala od 2006. do 2017. godine, vodila je zemlju u sve dublje konflikte s Grčkom oko imena Makedonije koje Atina smatra imenom jedne od svojih pokrajina. VMRO je dogovor o promjeni imena proglasio nezakonitim te suprotnim ustavu i nacionalnim interesima.

Izvor: RTCG