Pendeš: Za izazove u regionu dijalog je jedini alat

Pendeš: Za izazove u regionu dijalog je jedini alat

Na Zapadnom Balkanu svi izazovi moraju biti riješeni razgovorom, dijalog je jedini alat, a budućnost zemalja je u Evropskoj uniji (EU) i NATO, ocijenila je ministarka odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš.

Pendeš je kazala Pobjedi da je to jedino rješenje za jugoistok Evrope. Na pitanje da li se plaši da bi se mogle obistiniti tvrdnje Žan Klod Junkera da oduzimanje evropske perspektive regionu znači rat, Pendeš je odgovorila da ne vjeruje da se to može desiti. "Ne vidim takvu mogućnost. Za rat vam trebaju neprijatelji.

Mislim da smo iz prošlosti naučili da takve stvari ne podstičemo i ne bih dalje komentarisala takvu izjavu", rekla je ona. 

Ona je kazala da proširenje EU mora biti tema budućeg sastava EK, ali da pojedine izjave ne daju baš nadu da će proširenje biti top tema. Pendeš je navela da će vjerovatno EU biti okrenuta sama sebi, iako bi trebala biti okrenuta jugoistoku Evrope. 

"Ukoliko oni ne doprinose sigurnosti i stabilnosti, a svi smo suočeni sa raznim izazovima, sve to destabilizuje cijeli region i automatski se preliva na njega", rekla je Pendeš.

 

Izvor:MINA