"Carine su opravdane i nema ukidanja"

Kosovski predsjednik Hašim Tači je u intervjuu španskom listu Vangvardija izjavio da Amerika treba da se zajedno s EU uključi u dijalog Priština-Beograd koji se mora nastaviti bez ikakvih preduslova, a Srbiji uvedene carine su "pravedne, opravdane i neće biti ukinute".

Tači je, ističući stavove za susret sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem 1. jula u Parizu, kaže katalonski dnevnik Vangvardija, dodao da "samo kroz dijalog može da se dođe do konačnog sporazuma Kosovo-Srbija o uzajamnom priznavanju".

"Taj sporazum će biti pravno obavezujući i", naveo je Tači, "njime bi bila zaključena sva otvorena pitanja između Kosova i Srbije".

On je dodao da se zalaže za "otvaranje granica, a ne mijenjanje granica" i, kako je rekao, Kosovo neće "pasti u zamku Srbije koja govori o Velikoj Albaniji ili Velikom Kosovu, jer Kosovo je suverena zemlja".

Vangvardija takođe podsjeća Tačija da je pomoćnik američkog državnog sekretara Metju Palmer predočio da "kosovske vlasti moraju da ukinu namete od 100 odsto na uvoz iz Srbije jer je to prepreka za pregovore, ne samo sa Srbijom, već i sa EU naglasivši da je sad najbolji trenutak za pregovore".

Tači je na to uzvratio da su "carine odluka jedne suverene države, pravedne su, opravdane, neće biti ukinute i moraju se poštovati".Kosovski predsjednik je ocijenio da je "sad čas da Evropska unija djeluje jedinstveno i usaglašeno sa Sjedinjenim američkim državama da bi se cijeli ovaj postupak okončao ove godine".

Izvor:beta