Negiranje zločina u Srebrenici mora prestati

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han, saopštili su juče, povodom 24. godišnjice genocida u Srebrenici da ta tragedija i dalje progoni čovječanstvo i upozorili da se mora okončati praksa nekažnjavanja i negiranja zločina.

"Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogođeni ovim tragičnim dogadjajima. Naša je zajednička dužnost da se uvjek sjećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovječanstva u savremenoj evropskoj istoriji", naveli su Mogerini i Han u zajedničkom saopštenju.

Dodajući da uz sjećanje mora postojati i "odgovornost da se učvrsti mir i obezbijedi stabilna budućnost za sve ljude koji žive u BiH i širem regionu", Mogerini i Han su naglasili da se mora prestati s poricanjem zločina i prevladati naslijeđe prošlosti.

"Nema mjesta zapaljivoj retorici, poricanju, revizionizmu ni veličanju ratnih zločinaca. Pokušaji prekrajanja istorije u BiH ili ma gdje drugo su neprihvatljivi", naveli su Mogerini i Han.

Evropski zvaničnici naveli su još da će "EU nastaviti da podržava BiH u uspostavljanju društva u kojem provladavaju pluralizam, pravda i ljudsko dostojanstvo" dodajući da prioritet svih političkih lidera u BiH treba da bude rad na podsticanju dijaloga i poštovanja.

Izvor:RTCG