Zabranjen uvoz svinjskog mesa iz Srbije

Zabranjen uvoz svinjskog mesa iz Srbije

Vlasti Bosne i Hercegovine danas su privremeno zabranile uvoz domaćih i divljih svinja, kao i svih proizvoda nastalih od njih iz Republike Srbije u kojoj je registrovano oboljenje afričke svinjske kuge.

Kako su izvijestili iz Ureda za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, ova institucija izdala je uputstvo "o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki zbog sprječavanja unosa u Bosnu i Hercegovinu afričke svinjske kuge iz Republike Srbije.

Tako je zabranjen uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda porijeklom od domaćih i divljih svinja koji nijesu bili obrađeni na način kako bi bilo sigurno da je uništen virus afričke svinjske kuge.

Prema saopštenju Ureda na čijem je čelu Drago Kalaba, ovakvo uputstvo o zabrani uvoza mesa iz Srbije biće na snazi sve do službene potvrde od nadležnih tijela Republike Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.

Svjetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja u ponedjeljak je stavila Srbiju na popis država u kojima je zabilježena afrička kuga svinja, opasna bolest od kojeg obolijevaju i uginu sve zaražene životinje.

Slučajevi bolesti za sada su potvrđeni na četiri mjesta u Srbiji. Do sada je neškodljivo uklonjeno 114 životinja. Protiv klasične kuge svinja ne postoji vakcina. Uzročnik bolesti je virus od kojeg svinje uginu.

 

Izvor:index.hr