Specijalna tužiteljka ostaje u pritvoru

Tročlano krivično vijeće skopskog suda odbilo je žalbu specijalne tužiteljke Sjeverne Makedonije Katice Janeve na pritvor i ostaće u istražnom zatvoru "Skoplje", objavio je portal "a1on.mk".

Pritvor od 30 dana Janevoj je odredio sudija za prethodni postupak krivičnog suda "Skoplje 1" na zahtjev Tužilaštva za organizovani kriminal, koje specijalnu tužiteljku sumnjiči da je zloupotrijebila službeni položaj, i sebi i dvojici ranije osumnjičenih u slučaju "Reket" "pribavila imovinsku korist u značajnom iznosu".

Janeva je sada treća osumnjičena u istrazi "Reket" Tužilaštva za organizovani kriminal, i u pritvoru u skopskom zatvoru se priključila Bojanu Jovanovskom, zvanom "Boki 13" i Zoranu Milevskom koji su uhapšeni 15. jula kada je i otvoren istražni postupak.

Po istrazi, Janeva je dozvolila dvojici osumnjičenih da, trgujući uticajem koji na nju ima "Boki 13", s kojim je u prijateljskim odnosima, uzmu milion i po eura od biznismena Jordana Kamčeva, u zamjenu za "povoljniji položaj u istrazi" slučaja "Imperija" koji vodi njeno tužilaštvo.

Za to je dobila namještaj vrednosti 298.000 denara (4.800 evra), koji joj je nabavio jedan od osumnjičenih.

Specijalna tužiteljka je zloupotrebom položaja u slučaju "Imperija" omogućila da se Kamčevu zatvorski pritvor zamijeni blažim, kućnim pritvorom, da mu se vrati pasoš, a predložila je i da se osumnjičenom biznismenu da status zaštićenog svjedoka i da se prekine istraga, te da se s njim zaključi sporazum da bude optužen za lakša krivična djela i da plati mali iznos štete.

Katicu Janevu policija je juče uhapsila u Skoplju i tada su pretresene njene kuće u skopskom naselju Kozle i u rodnoj Đevđeliji, a zaplijenjeni službeni kompjuter i nameštaj koji je dobila kao naknadu u kriminalnom slučaju "Reket".

Predistraga u tom slučaju se vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni Jovanovski i Milevski.

 

Izvor:RTCG