Počeo proces razrješenja Janeve

Savjet državnih tužilaca Sjeverne Makedonije jednoglasno je odlučio da počne postupak za razrješenje specijalne tužiteljke Katice Janeve, koja je osumnjičena u aferi "Reket".

Predsjednik Savjeta tužilaca Kole Šterjev je najavio da će izvještaj za predlog sa osnovama za razrješenje Janeve najkasnije danas biti poslat u parlament.

On je rekao novinarima da izvještaj o pokretanju postupka za razrješenje neće biti opširan, jer zbog istrage neće moći da se iznesu sve činjenice, ali da će on sadržati dovoljno izjava i podataka da poslanici "imaju na uvid fizičko stanje".

"Jednoglasno smo donijeli odluku za pokretanje postupka za razrješavanje Janeve sa devet glasova za. Izvještaj parlmentu će da sadrži dovoljno podataka koje zakon trži da postupak može da počne", rekao je Šterjev novinarima.

Odluka za pokretanje postupka razrješenja je, prema riječima Šterjeva, donijeta na osnovu obimnog matarijala iz slučaja "Reket" u kojem je Janeva osumnjičena da je biznismenu Jordanu Kamčevu u zamjenu za novac olakšavala položaj u istrazi slučaja "Imperija" koju protiv njega vodu Specijano tužilaštvo.

Pored specijalne tužiteljke Janeve u istrazi slučaja "Reket" za iznudu 1,5 miliona eura od Kamčeva, osumnjičeni su i čelnik kablovske televizije 1TV Bojan Jovanovski, poznat pod estradnim imenom Boki 13 i skopski biznismen Zoran Milevski.

Izvor:RTCG