Odlučuju o uslovnom puštanju Kapetana Dragana

Sud u Varaždinu zatražio je dokumentaciju kako bi odlučivao o puštanju na slobodu Dragana Vasiljkovića poznatijeg kao Kapetan Dragan, doznaje RTL.

Županijski sud u Varaždinu i u novembru prošle godine je odlučivao o prijevremenom otpustu za Vasiljkovića, ali ga je odbio.

Prijedlog za uslovni otpust je tada uputio Centar za dijagnostiku u Zagrebu, po službenoj dužnosti, budući da je Vasiljkoviću u izrečenu kaznu uračunato i vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru u Australiji, te u istražnom zatvoru u Hrvatskoj.

Kada će biti sjednica na kojoj će se odlučivati o zahtjevu kapetana Dragana, nije poznato.

Vasiljković služi kaznu u zatvoru u Lepoglavi u trajanju od 13 i po godina zbog ratnog zločina u Kninu i Glini. Osuđen je u septembru 2017. na Županijskom sudu u Splitu.

Vasiljković je po zahtjevu Republike Hrvatske uhapšen 2006. godine u Australiji, te je u ekstradicijskom pritvoru, uz kraći prekid od septembra 2009. do maja 2010. godine, proveo ukupno osam godina i devet mjeseci, a nakon što ga je Australija u 2015. godine izručila Hrvatskoj, smješten je u pritvor što znači da je do sada izdržao ukupno već 13 godina. Očekivani istek zatvorske kazne je krajem marta 2020. godine.

Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Kapetan Dragan, koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je prije 13 godina u Australiji gdje je živio pod lažnim imenom i bio trener golfa.

 

Izvor: RTCG