Iz penzije u službu vraćaju 2.000 policajaca

Hrvatska prvi put poslije rata u službu vraća 2.000 penzionisanih policajaca zbog migranata i potrebe pojačanog nadzora državnih granica.

Inicijativu je pokrenulo Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog, kako piše zagrebački Jutarnji list, prije svega višegodišnje migrantske krize i potreba pojačanog nadzora državnih granica.

Iako je riječ o policajcima u penziji navodi se da su oni i dalje u vrhunskoj psihofizičkoj formi, stoji u vladinoj uredbi koja je stavljena u javnu raspravu.

Prema tom predlogu, MUP ima pravo da poveća brojčano policijski sastav za deset odsto, a kako je u sistemu trenutno njih 18.291, znači da se može zaposliti još 1.829 pripadnika rezervnih policijskih snaga.

U vladinoj uredbi, između ostalog, stoji da će Hrvatska u prvoj polovini naredne godine predsjedavati Savjetom Evrope, zbog čega će takođe biti potrebno anažovanje većeg broja policijskih snaga radi obezbeđenja i zaštite osoba i objekta, a što mogu da rade samo, kako se navodi, osposobljeni rezervni policijski službenici.

Izvor:b92