Odbijen zahtjev Janeve da se brani sa slobode

Krivični sud u Skoplju odbacio je  zahtev trećeosumnjičene u slučaju "Reket", razrešene specijalne tužiteljke Katice Janeve, da se brani sa slobode. Kako se navodi u saopštenju, sudija je predlog odbrane za ukidanje pritvora odbacio ocjenjujući da je "nedozvoljen", a predlog za određivanje drugih mjera opreza kao "neosnovan".

Sudija je predloge odbrane Janeve odbacio nakon "razmatranja predloga" i mišljenja Tužilaštva za organizovani kriminal. Advokatica Janeve, Irena Frlkovska podnijela je sudu 17. septembra zahtjev da se njena klijentkinja brani sa slobode uz davanje garancije u nepokretnoj imovini, a dan kasnije tužiteljka za organzovani kriminal Vilma Ruskoska je zatražila da pritvor bude produžen, što je je sud istog dana uradio. Krivično vijeće skopskog krivičnog suda je 18. septembra, dva dana prije krajnjeg roka, za novih 30 dana Katici Janevoj produžio pritvor u istražnom zatvoru Skoplje u kojem je od 21. avgusta.

Razriješenu specijalnu tužiteljku Tužilaštvo za organizovani kriminal sumnjiči da je dok je bila na funkciji, krajem prošle i u prvoj polovini ove godine, "iskoristila položaj i ovlašćenja i sebi i drugim osobama obezbijedila izuzetnu materijalnu korist".

Pored Janeve, osumnjičeni za iznudu od 1,5 miliona eura su i Bojan Jovanovski - Boki 13 i Zoran Milevski, koji su od jednog od nabogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva tražili novac da bi dobio bolji tretman u istrazi Specijanog tužilaštva u aferi "Imperija".

Predistražni postupak u tom slučaju Tužilaštvo za organizovani kriminal vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni i pritvoreni Jovanovski i Milevski.

 

 

 

Izvor:RTCG