Bez dogovora o Albaniji i Sjevernoj Makedoniji

Savjet Evropske unije (EU) nije dao zeleno svijetlo za otvaranje, odnosno razdvajanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

To pitanje sada je na dnevnom redu lidera EU, koji se u četvrtak i petak sastaju u Briselu, prenosi Tanjug.

Posle cjelodnevne rasprave, evropski ministri nijesu uspjeli da dođu do konsenzusa oko otvaranja pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom.

Komesar za pristupne pregovore Johanes Han kazao je da ovo nije trenutak slave za EU.

"Nije bilo moguće doći do dogovora i to treći put za 16 mjeseci, iako većina zemalja članica podržava preporuke Evropske komisije”, rekao je Han.

”Nadam se da će lideri na Evropskom savjetu donijeti političke odluke koje će omogućiti da se potvrdi kredibilitet politike proširenja na Zapadnom Balkanu”, kazao je Han.

Diplomatski izvori kažu da je Francuska i dalje ostala pri stavu da nije vrijeme da se nastavi sa pristupanjem EU, prije nego što se cio proces reformiše.

Istovremneo, francuski predstavnici su naglasili da jedino predsjednik Emanuel Makron ima ovlašćenje da promijeni takav pristup i da pristanak za mogući početak pristupnih pregovora samo sa Skopljem.

Njemačka je već podržala otvaranje pristupnih pregovora za ove države Zapadnog Balkana, dok su Holanđani i dalje imali zamjerke, prvenstveno na račun ispunjenosti uslova od strane Tirane.

 

 

Izvor:RTCG