Ne dopustiti prekrajanje mape Balkana

Predsjednik Vlade Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je da je Rusija protiv jednostranog prekrajanja mape Balkana i ponovio stav Rusije o Kosovu.

Osnov za rješenje tog pitanja je Rezolucija Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244.

"U više navrata smo na svim terenima, na svim nivoima, govorili o tome da se držimo ranijeg stava. Polazimo od neophodnosti poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Polazimo od toga da tokom razmatranja i rješavanja svih pitanja kao osnovu treba uzimati upravo međunarodno pravo, ne jednostrane akte. To je, prije svega, rezolucija Savjeta bezbjednosti UN 1244", poručio je u Medvedev komentarišući višegodišnju podršku zvanične Moskve Srbiji u njenoj želji da očuva Kosovo u svom sastavu.

Upitan da li to što su mnoge zapadne zemlje, ignorišuci međunarodno pravo, priznale secesiju Kosova može da se završi stvaranjem "velike Albanije", Medvedev je odgovorio da su takve ideje veoma opasne.

"Sve ideje razlicitih novih ujedinjenja, država veoma su opasne. Pošto na kraju provociraju najagresivnije krugove, koji su u najvećoj mjeri nacionalisticki opredijeljeni, da postižu svoje ciljeve pomoću nasilja i oružja, kojeg je, sve u svemu, još dovoljno. Smatram da su to vrlo opasne izjave", istakao je Medvedev.

Medvedev je uoči posjete Beogradu za "Večernje novosti" rekao da Rusija vidi procese koji se odvijaju i pritiske koji se vrše iz Prištine, pogotovo pošto su tamo, kako je rekao, "koliko razumije na vlast došli ultranacionalisti zbog čega treba pažljivo pratiti šta se dešava, "pošto je očigledno da Balkan i dalje ostaje nemiran region".

"Ni u kom slučaju ne smijemo dopustiti ponavljanje bilo kojih manifestacija nasilja, pokušaja da se jednostrano prekroji mapa Balkana ili bilo koje druge akcije koje mogu da rezultiraju humanitarnom katastrofom", rekao je Medvedev.

Izvor:b92