Glasanje o rezoluciji kojom se podržava proširenje EU

Evropski parlament glasaće danas o rezoluciji kojom će osuditi odlaganje pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije i podržati nastavak politike proširenja na Zapadni Balkan.

Nakon što su u raspravi sa predsjednicima Evropskog savjeta i Evropske komisije Donaldom Tuskom i Žan Klodom Junkerom poslanici Evropskog parlamenta osudili odluku kojom je odložen početak pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, poslaničke grupe su izradile i nacrte rezolucija.

U tim dokumentima Evropska narodna partija (EPP), Socijaldemokrate (S&D), Liberali (Renew) Zeleni i Evropski konzervativci i reformisti (ECR) ukazuju na štetnost i moguće posledice novonastale situacije kada je u pitanju politika proširenja EU, prenosi Tanjug.

Najveće političke grupacije u Evropskom parlamentu, kako se navodi, izražavaju razočarenje blokadom početka pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjeverenom Makedonijom.

Rezolucijom žele da ukažu na značaj nastavka proširenja EU na Zapadni Balkan u cilju finalizacije Evropskog projekta, odnosno mira, prosperiteta, stabilnosti i bezbjednosti regiona i cijele Evrope.

EPP se u nacrtu svoje rezolucije osvrće se na francuski zahtjev o reformi politike proširenja i naglašava da ”ne može biti reforme procesa nakon što je on već pokrenut”.

Socijaldemokrate ukazuju na činjenicu da će otvaranje pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom pokrenuti dalje reforme u cijelom regionu Zapadnog Balkana.

Evropski liberali, kojima pripadaju i poslanici političke partije Emanuela Makrona, a koji je označen kao glavni krivac za blokadu Albanije i Sjeverne Makedonije, naglašavaju svoju posvećenost budućem članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU.

Oni u nacrtu svoje rezolucije podržavaju otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom, ali i iznose potrebu za demokratskom reformom politike proširenje kako bi ona bila u svim aspektima uspešna, ambiciozna i kredibilna.

Zeleni u Evropskom parlamentu ukazuju na činjenicu da je politika proširenja najefikasnija spoljna politika EU i da EU rizikuje gubitak kredibiliteta ukoliko se ne pridržava datih obećanja zemljama u procesu evrointegracija.

Evropski konzervativci i reformisti ocjenjuju da odugovlačenje pristupanja Zapadnog Balkana može da vodi destabilizaciji regiona, ali i da zaustavi pro evropske reforme.

 

Izvor:MINA