Sud u Strazburu presudio protiv BiH

Evropski sud u Strazburu donio je presudu protiv Bosne i Hercegovine (BiH) zbog neodržavanja izbora u Mostaru i naložio vlastima da u roku od šest mjeseci od pravosnažnosti promijeni zakonodavstvo.

Presuda je donijeta po tužbi Mostarke, Irme Baralije, protiv države BiH zbog neodržavanja izbora u gradu na Neretvi.

U presudi Evropski sud za ljudska prava jednoglasno je presudio da je postojalo kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima, prenio je sarajevski portal Kllix.

Slučaj se odnosio na pravnu prazninu kojom je onemogućeno podnosiocu zahtjeva, lokalnoj političarki koja živi Mostaru, da glasa ili se kandiduje na izborima.Sud je utvrdio da je ta pravna praznina stvorena neuspjehom vlasti da sprovedu Odluku Ustavnog suda BiH iz 2010. godine.

U presudi se navodi da je nesprovođenje presude Ustavnog suda dovelo do toga da su poslednji izbori održani 2008., pa od 2012. aktuelni gradonačelnik (Ljubo Bešlić) nema potreban demokratski legitimitet.

"Takva situacija je nespojiva s vladavinom zakona. Sud stoga nije mogao da prihvati opravdanje vlasti za dugotrajno odgađanje izvršenja presude, odnosno poteškoće u sprovođenju odluke", kaže se u obrazloženju presude.Mostarci su poslednji put lokalnu vlast birali 2008. godine.

 

Izvor:mina