"Priština ugrožava spoljnu politiku Albanije"

Albanski premijer Edi Rama rekao je da političari u Prištini ugrožavaju spoljnu politiku Albanije zarad svojih unutrašnjih političkih interesa. Kako je rekao, oni to rade suprotstavljanjem zajedničkoj inicijativi za stvaranje balkanskog mini-Šengena.

On je, kako prenosi B92, rekao da je dugo objašnjavao Aljbinu Kurtiju, lideru Samoopredjeljenja i kandidatu za premijera privremenih prištinskih institucija, u čemu je značaj procesa mini-Šengena i da bi bio veoma iznenađen, ako on to ne razumije, jer je, kako je dodao, Kurti dovoljno inteligentan.

"Ako se pretvara da razumije ili ne razumije, to je njegov izbor, ali izgleda da se spoljna politika sa Albanijom koristi za unutrašnju politiku.

Ne vjerujem da je to najbolje, imaćemo vremena da razgovaramo i produbimo diskusije", rekao je Rama.

Povodom izjave Kurtija o otvaranju granica između Albanije i Kosova, rekao je da takvo nešto ne može da se učini bez pristanka Srbije.

"Ako Kurti želi da otvori granice, onda se mora složiti sa svim državama", rekao je Rama.

On je naveo i da ga rukovodstvo u Prištini nije pitalo za mišljenje kada je odlučilo da uvede takse na robu iz Srbije, ali da je on tu odluku iskreno podržao, prije svega kao akciju koja bi trebalo da ima politički, a ne ekonomski rezultat.

 

Izvor:RTCG