Podrška Zapadnom Balkanu koji je blokiran na EU putu

Nova predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lejen izjavila je u Zagrebu da stoji uz zemlje Zapadnog Balkana, koje je na evropskom putu nedavno blokirala Francuska. "Dijelimo isti kontinent, istoriju, kulturu i u istoj smo političkoj porodici.

Uvjeravam vas da stojimo uz vas, nezavisno od svih procesa. Stojimo uz vas i želimo da nam budete što bliže", rekla je Von der Lejen na kongresu Evropske narodne partije (EPP) u Zagrebu, prenijela je agencija Hina. Ona je podržala i ulazak Hrvatske u šengenski prostor, rekavši da "snažno vjeruje" da Hrvatska pripada tom prostoru.

Buduća šefica EK poručila je takođe da neće dopustiti nacionalistima i populistima, koji, kako je rekla, žele da izazovu podjele i unište EU, da unište evropski način života. Taj naziv, kako podsjeća Hina, nedavno je izazvao kritike, posebno evropskih liberala i zelenih koji smatraju da previše asocira na zaštitu Evrope od ilegalnih migranata. Na Kongresu EPP govorila je i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je upozorila na važnost proširenja EU na jugoistok Evrope.u, kako je rekla, ključni za stabilnost i bezbjednost EU.

Izvor:RTCG