Milanović i Grabar Kitarović idu u drugi krug

Kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i bivši premijer vlade lijevog centra Zoran Milanović i aktuelna predsjednica, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarović ulaze u drugi krug predsjedničkih izbora, 5. januara, pokazuju najnoviji rezutati Državne izborne komisije (DIP).

Milanović je relativni pobjednik izbora s osvojenih 29,52 odsto, dok Grabar-Kitarović ima 26,72 odsto. Treći je kandidat desnice, pjevač Miroslav Škoro s podrškom od 24,44 odsto.

U govoru pred pristalicama u njegovom izbornom štabu, Milanović je rekao da želi da Hrvatska postane solidarna zajednica svih građana koji u njoj žive.

Milanović je pozvao sve građane da mu daju glas u drugom krugu, odnosno "mali komad vjere bez kojeg ne postoji" i dodao da se u Hrvatskoj u kojoj je on predsjednik niko neće osjećati kao gra]anin drugog reda.

Aktuelna predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice, sve koji nisu glasali za nju u prvom krugu pozvala je da je podrže u drugom.

"Ovo je bila bitka deset na jednu, a imala sam i jakog kandidata na svom političkom spektru, za razliku od Zorana Milanovića.

Sada se svi moramo skupiti i idemo u pobjedu", rekla je Grabar-Kitarović u svom izbornom štabu.

Prema preliminarnim podacima Državne izborne komisije (DIK), na osnovu obrađenih 28,59 odsto biračkih mjesta, na trećem mjestu je Miroslav Škoro sa 21,78 odsto glasova, prenosi Tanjug.

 

Izvor: RTCG