Predstaviće prioritete hrvatskog predsjedavanja Savjetom EU

Ambasador Hrvatske u Crnoj Gori, Veselko Grubišić, predstaviće danas prioritete hrvatskog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU).

Hrvatska predsjedava Savjetom EU od 1. januara do 30. juna ove godine. Iz Ambasade Hrvatske su naveli da se nadaju da će predsjedavanje te države Savjetom EU biti plodonosno za susjedstvo.

Kako je najavljeno, počasni gost na predstavljanju biće predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković.

»Predstavljanju će prisustvovati šef Delegacije Evropske unije Aivo Orav i ambasadori država članica Evropske unije«, kaže se u najavi.

Početak predsjedavanja zvanično je obilježen 9. januara, dolaskom članova Evropske komisije na čelu s predsjednicom, Ursulom von der Lajen.

"Hrvatsko predsjedništvo zalagaće se za nastavak dosledne, djelotvorne i vjerodostojne politike proširenja, kao uloga u stabilnost, sigurnost i dalji ekonomski razvoj i povezanost evropskog kontinenta", kaže se u programu hrvatske Vlade.

Hrvatski premijer Andrej Plenković ranije je predstavio četiri ključna prioriteta hrvatskog predsjedavanja EU, koje je definisao kao "Evropa koja raste i koja se razvija, Evropa koja spaja, ekonomski, energetski i infrastrukturno, Evropa koja štiti i Evropa koja je uticajna na globalnom planu”.

Zagreb će u maju biti domaćin samita EU i država zapadnog Balkana. "Snažna Evropa u svijetu punom izazova", slogan je koji je Hrvatska izabrala za predsjedavanje Savjetu EU.

Izvor:MINA