Grčki list predstavio predlog rješenja spora s Makedonijom

Vodeći grčki dnevnik Katimerini danas je pod naslovom "Predlog sporazuma u sedam tačaka" objavio članak o tome kakvo rješenje Grčka predlaže za okončanje spora s Makedonijom oko njenog naziva i tekst ilustrovao fotografijom makedonskih radnika koji gazeći obaraju tablu s natpisom "Auto-put Aleksandar Makedonski".

Premijer Grčke Alekis Cipras je proteklih dana razmotrio predlog sporazuma o rješavanju spora s Makedonijom koji sadrži "sveobuhvatne odgovore na sva specifična pitanja odnosa dvije zemlje", a za Makedoniju "put ka međunarodnim organizacijama", piše list, pozivajući se na obaviještene izvore.

Izvori ukazuju na to da grčki predlog može biti samo u cjelini prihvaćen ili odbačen, odnosno da se neće pregovarati o bilo kojem od pojedinačnih pitanja, dok je makedonski premijer Zoran Zaev nedavno izjavio da ima približavanja stavova o tri od sedam tačaka tog predloga.

Cipras i njegov ministar spoljnih poslova Nikos Kocias su u protekle dvije nedjelje imali česte kontakte i s kolegama u Skoplju, i s "evropskim partnerima", dodaje list.

Izvor: Rtcg