Protest u Skoplju: Zapaljena grčka zastava

Grčka zastava zapaljena je u Skoplju na protestu na kojem je zatraženo od Vlade Makedonije da prekine pregovore sa Grčkom oko imena.

Na protestu koji je počeo ispred Info centra EU, a završen ispred Sobranja Makedonije, prema slobodnim procjenama izvještača učestvovalo je nekoliko hiljada građana.

Demostranti su nosili makedonske zastave, među kojima i sa suncem iz Vergine, uzvikivali "Makedonija, Makedonija" i pjevali patriotske pjesme, poručujući premijeru Makedonije Zoranu Zaevu da je izdajnik.

Na skupu je govorio i vladika Makedonske pravoslavne crkve Petar Agatangel. Učesnici protesta su zatražili da se prekinu pregovori sa Grčkom oko imena, da se povuče dogovor o dobrosusjedstvu Makedonije sa Bugarskom, kao i Zakon o upotrebi jezika kojim se proširuje upotreba albanskog, i da se oslobode pritvoreni učesnici prošlogodišnjeg nasilja u Sobranju.

Protestom, u organizaciji nekoliko makedonskih nacionalnih patriotskih organizacija, obilježena je godišnjica početka protesta "Za zajedničku Makedoniju" koji je završen nasilnim upadom u parlament 27. aprila 2017.

Najveća opziciona partija u Makedoniji VMRO DPMNE juče je saopštila da ne stoji iza protesta koje su organizatori nazvali "protestnim maršom za odbranu imena Makedonije".

Izvor: Vijesti