Trojni sastanak BiH, Srbija, Hrvatska

U Mostaru će biti održan trilateralni sastanak članova Predsjedništva BiH i predsjednika Srbije i Hrvatske, Aleksandra Vučića i Kolinde Grabar-Kitarović.

Sastanak članova Predsedništva BiH, Dragana Čovića, Mladena Ivanića i Bakira Izetbegovića, sa Vučićem i Grabar-Kitarović planiran je za podne u Čovićevom kabinetu.

Poslije toga, članovi Predsjedništva BiH, Vučić i Grabar-Kitarović trebalo bi da se sastanu sa ministrima inostranih poslova tri zemlje, Igorom Crnatkom, Ivicom Dačićem i Marijom Pejčinović-Burić.

Čović je najavio da će teme sastanka sa predsjednicima Srbije i Hrvatske biti opšte i da su očekivanja visoka, a da je njegov cilj postići maksimalno dobre odnose sa susjedima.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je izuzetno važno što će se , poslije dužeg vremena, održati trilateralni susret na predsjedničkom nivou između Srbije, Hrvatske i BiH. On smatra da će iz Mostara otići veoma optimistične poruke, kako u pogledu saradnje tri zemlje, tako i u smislu podrške Srbiji i BiH za što brže članstvo u EU.

Crnadak je ocijenio da pretpostavlja da će jedna od tema biti pitanje rješavanja granica.

 

Izvor:RTCG