"Priština odlučila da napusti dijalog"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić smatra da se odluka vlade Kosova da ne primijeni dogovor o formiranju Zajednice srpskih opština može shvatiti i kao odluka Prištine da napusti briselski dijalog.

"Beograd bi sada mogao da razmotri stavljanje van snage svih dosadašnjih dogovora postignutih u Briselu", rekao je Dačić.

Privremene kosovske institucije u Prištini odbacile su u srijedu dogovor o početku izrade Statuta za formiranje ZSO, postignut na nedavnom sastanku u Briselu, uz prisustvo evropskih visokih zvaničnika.

Dačić je, u izjavi za Sputnjik, upozorio da cijeli pregovarački proces Beograda i Prištine sada može da se vrati na nulu.

"Ako suštinski dio sporazuma koji smo dogovorili albanski lideri beskrupulozno i bez ikakvih sankcija odbijaju da primijene, Beograd sada može da razmotri stavljanje van snage sve dosadašnje dogovore koje smo postigli u Briselu", kaže Dačić.

Zbog moguće propasti višegodišnjeg pregovaračkog procesa, šef srpske diplomatije je pozvao međunarodnu zajednicu, Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države, da hitno utiču na Prištinu da samo ispuni svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom, jer, kako je rekao, prijeti najveća opasnost da pregovarački proces definitivno bude prekinut.

Izvor:beta